Μεταφέρουμε αυτούσια την ενημέρωση που στάλθηκε από το σύντροφο Βασίλη.

Τρεις ακτιβιστές συνολικά δικάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα δύο ακτιβιστές που εμπόδισαν με κανό(!!!) το σκάφος του λιμενικού στην καταδίωξη που έκανε για να σταματήσει το πλοίο ΤΑΧΡΙΡ, καθώς και η πλοιοκτήτριά του επειδή δεν σταμάτησε (;;;) τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου ως όφειλε.

Με το ελαφρυντικό των "μη ταπεινών ελατηρίων" οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με ένα μήνα φυλακής με αναστολή, και έτσι δίνοντας 80ε έκαστος αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη δίκη φάνηκε η προσπάθεια της εισαγγελέως να μεταβιβάσει επιτυχώς τις εντολές των προϊσταμένων της των υπουργείων, ώστε η δίκη να έχει ένα καθαρά ποινικό χαραχτήρα. Η προσπάθεια αποτράπηκε από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δικηγόρων, οι οποίοι ανέδειξαν και την πολιτική-κοινωνική διάσταση του προβλήματος, καθώς και από τις απαντήσεις-τοποθετήσεις των κατηγορουμένων.

Έτσι η Καναδική αποστολή έχει μια ακόμα μερική επιτυχία στις αποσκευές της, αφού όλοι οι επιβάτες είναι ελεύθεροι, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, έχουν στην κατοχή τους σε άριστη κατάσταση το σκάφος ΤΑΧΡΙΡ, το οποίο περιμένει στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, την τελική άδεια απόπλου. Και βέβαια πέτυχε να δημοσιοποιήσει τον απαράδεκτο και παράνομο για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αποκλεισμό μιας ανθρωπιστικής αποστολής σε ένα ακόμα Ελληνικό λιμάνι.

Μεγάλη βοήθεια σε αυτή την εξέλιξη είχαν οι αλληλέγγυοι του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι μάλιστα ξενύχτησαν στο μόλο του Αγίου Νικολάου, την επίφοβη νύχτα της 4ης προς 5ης Ιουλίου όταν οι λιμενικές αρχές, μετά την επιχείρηση κατάληψης και ελλιμενισμού του ΤΑΧΡΙΡ, προσπάθησαν με κάθε τρόπο νε εκτελέσουν τις εντολές της εισαγγελέως ώστε να συλλάβουν όλα τα μέλη της αποστολής. Ήταν η νύχτα που έριξαν τον ψεύτικο συναγερμό ότι το πλοίο έμπαζε νερά και βυθιζόταν, ώστε να κατεβάσουν το πλήρωμα και να το συλλάβουν. Ήταν η νύχτα που δεν επέτρεψαν να ανάψουν οι γεννήτριες του πλοίου με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι εντός του να χάσουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, και το πλήρωμα να μην μπορεί ούτε να μαγειρέψει μα ούτε και να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες του πλοίου.

Εδώ όμως για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι πρέπει να πούμε ότι η Λιμενάρχης Δήμητρα Χασιώτη, δεν έδειξε να συμμερίζεται τις μεθοδεύσεις της εισαγγελέως και δεν θα πω περισσότερα για να μην εκθέσω τη στάση της που ήταν αν μη τι άλλο ευγενική. Επίσης θα πω ότι με έκπληξη είδα και από ένστολους λιμενικούς να φέρονται με κατανόηση, ακόμα και με αλληλεγγύη προς τα μέλη της αποστολής. Για παράδειγμα πρόσφεραν με ρεφενέ, φαγητό στους 2 ακτιβιστές με τα κανό που είχαν προσάγει με αυτόφωρη διαδικασία. Τους έβγαλαν τις χειροπέδες, τους έφεραν στεγνά ρούχα και κουβέρτες. Κι ίσως ήταν αυτοί που έσωσαν το πρόσωπο του πολιτισμού και της φιλοξενίας σε αυτή τη χώρα.

Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε, κάποιοι ένστολοι με στολές παραλλαγής έβλεπαν υποτιμητικά "τα άπλυτα φρικιά" τα οποία ευχαρίστως θα ξυλοφόρτωναν με τη πρώτη εντολή που θα έπαιρναν για βίαια προσαγωγή. Ευτυχώς αυτοί ήταν ελάχιστη μειοψηφία. Και ήταν απομονωμένοι από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους.

Τώρα μάλλον θα πρέπει να παρθούν μερικές αποφάσεις από την κεντρική οργάνωση του εγχειρήματος "ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΙ". Πάντως στον Άγιο Νικόλαο φαίνεται τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα από αλλού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages