Αναδημοσιεύουμε απο το σάιτ της Ιντιφάντα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αλληλέγγυοι-ες στον παλαιστινιακό λαό έξω από το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο πλαίσιο του γνωστού φεστιβάλ Proms. Υποστηρικτές του Ισραήλ έκαναν αντιδιαδήλωση στον ίδιο χώρο.

Όμως, χωρίς να το ξέρουν οι διοργανωτές του Proms, οι αλληλέγγυοι είχαν αγοράσει κάπου 40 εισιτήρια σε διάφορα σημεία του Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ. Όταν η Φιλαρμονική του Ισραήλ ξεκίνησε να παίζει το Passacaglia του Anton Webern, μία ομάδα 15 ατόμων με γράμματα που έγραφαν FREE PALESTINE σηκώθηκε και άρχισε να τραγουδά την Ωδή στο Μποϊκοτάζ, μια διασκευή της Ωδής στη Χαρά του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Οι διαδηλωτές που αυτοαποκαλούνται «Μπετοβενικοί για το Μποϊκοτάζ του Ισραήλ» απομακρύνθηκαν από τους άντρες ασφαλείας.

 


Όμως όταν ήταν να ξεκινήσει το δεύτερο κομμάτι, το Κονσέρτο για βιολί του Bruch, άλλες ομάδες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα που μεταξύ άλλων έλεγαν «Η πολιορκία της Γάζας είναι παράφωνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», και «Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ είναι όργανο της παράνομης κατοχής». Σε εκείνο το σημείο το BBC διέκοψε την απευθείας μετάδοση στο Radio 3.

Μετά το διάλειμμα προσπάθησε να την ξαναρχίσει άλλα άλλες ομάδες διαδηλωτών εμφανίστηκαν και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα με αποτέλεσμα το BBC να διακόψει οριστικά τη μετάδοση. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται μετάδοση συναυλίας του φεστιβάλ Proms.


Όλοι οι διαδηλωτές έφυγαν ειρηνικά όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν από τους άντρες ασφαλείας. Δεν υπήρξαν συλλήψεις. Μερικοί από τους διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από θεατές αλλά δεν ανταπέδωσαν.

Η Σού Μπλάκγουελ, η “άλτο” που έγραψε τους εναλλακτικούς στίχους για την Ωδή στο Μποϊκοτάζ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι ο Λούντβιχ θα το είχε εγκρίνει. Ήταν γνωστός ως κάπως ανατρεπτικός που δεν είχε καιρό για συμβάσεις και θαύμαζε τη Γαλλική Επανάσταση με τις ιδέες της για «Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη». Δυστυχώς το Ισραήλ αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο αυτών των ιδεών.»

Η “σοπράνο” Ναόμι Γουίμπορν – Ιντρίσσι, από τους Εβραίους για το Μποϊκοτάζ Ισραηλινών Αγαθών, που συμμετείχε στην πρώτη ομάδα, δήλωσε: «Όλη αυτή η συζήτηση για την αγνότητα της μουσικής αγνοεί την τοξική φύση της ισραηλινής καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού».

Ο 70χρονος “τενόρος” Γουίλεμ Μάιζς δήλωσε: «Ως κάποιος βυθισμένος στην κλασική μουσική από μικρή ηλικία, και συχνός επισκέπτης των Proms από τη δεκαετία του 50, ήμουν πολύ διστακτικός στο να διακόψω ένα κονσέρτο σε έναν τόσο αγιοποιημένο χώρο. Παρόλα αυτά, σκέφτηκα ότι η πρόσκληση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ ήταν μια πρόκληση από μόνη της. Έτσι ένιωσα ότι το να υψώσω μια φωνή ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του κονσέρτου τους δε θα ήταν τίποτα μπροστά στον βομβαρδισμό αθώων πολιτών και την αργή αλλά σταθερή γενοκτονία των Παλαιστινίων που διαπράττει το Ισραήλ, του οποίου πολιτιστικός πρεσβευτής ισχυρίζεται ότι είναι αυτή η ορχήστρα.”

Νωρίτερα, στις 18 Ιουλίου, μια ανοιχτή επιστολή είχε σταλεί από το PACBI προς τους διοργανωτές του Proms. Το PACBI αναφερόταν στη «συνενοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο ξέπλυμα των επίμονων ισραηλινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέροντας ειδικά τις υπηρεσίες της Φιλαρμονικής στον ισραηλινό στρατό που χρονολογούνται από την εποχή της εθνοκάθαρσης της Νάκμπα, το 1948, την κατοχή του 1967 έως και σήμερα. «Η Φιλαρμονική του Ισραήλ περήφανα ανακοινώνει συνεργασία με το στρατό μέσα από ειδικές συναυλίες για ισραηλινούς στρατιώτες στις στρατιωτικές βάσεις τους». Εκ μέρους των κύριων παλαιστινιακών μουσικών και πολιτιστικών οργανώσεων, το PACBI κάλεσε το BBC να ακυρώσει την πρόσκληση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ.


Επίσης η Βρετανική Επιτροπή Πανεπιστημίων για την Παλαιστίνη, έγραψε στο BBC καλώντας το να ακυρώσει την πρόσκληση.

Πηγή: Δελτίο τύπου των «Μπετοβενικών για το Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ» που μας στάλθηκε.

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages