Ο Αμερικανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απέσυρε τη συμμετοχή του ως βασικός ομιλητής στο συνέδριο «Facing Tomorrow», που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ στις 18-20 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η Guardian, ο Χόκινγκ, ο οποίος είχε αρχικά δεχτεί να παραστεί στο συνέδριο, δήλωσε την Παρασκευή με επιστολή του στον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες πως δεν θα παρευρεθεί, ακολουθώντας την ομόφωνη συμβουλή Παλαιστινίων ακαδημαϊκών επαφών του. Γίνεται έτσι ένας ακόμη ακαδημαϊκός που συμμετέχει στο μποϊκοτάζ έναντι του σιωνιστικού καθεστώτος.
Το συνέδριο «Facing Tomorrow» είναι μια μεγαλειώδης φιέστα που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Σιμόν Πέρες από το 2008, και φέτος θα τιμήσει τα 90ά γενέθλια του εμπνευστή της. Κάθε χρόνο παρευρίσκονται σε αυτήν επιφανείς ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και πολιτικοί ως ομιλητές-υποστηρικτές και συνένοχοι του καθεστώτος Κατοχής, όπως οι πρώην Αμερικανοί Πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, καθώς και ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Στις λίστες ομιλητών για το 2013 φιγουράρει και το όνομα του Munib Al-Masri ως εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής, ενός Παλαιστίνιου μεγιστάνα και μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Η παρουσία εκπροσώπων του καθεστώτος Αμπάς ως τιμητών του χασάπη Πέρες, που έχει τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του Παλαιστινιακού λαού, είναι ενδεικτική του προδοτικού ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στον αγώνα των Παλαιστινίων.
Πέρα από την μεμονωμένη κίνηση του Χόκινγκ και άλλων προσωπικοτήτων που κατά καιρούς έχουν αρνηθεί να επισκεφθούν το Ισραήλ, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για το καθεστώς απαρτχάϊντ που προωθεί το Σιωνιστικό κράτος Κατοχής, το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ εντάσσεται στα πλαίσια της παγκόσμιας καμπάνιας BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), που ξεκίνησε από Παλαιστινιακές ΜΚΟ το 2005. Σε αυτή τη βάση προωθείται η άρνηση συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τα αντίστοιχα Ισραηλινά, η μη ανταλλαγή ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και η απόσυρση των επενδύσεων από φιλοσιωνιστικές εταιρείες που κερδοφορούν από το καθεστώς Κατοχής. Στις 20/4 και 5/5 αντίστοιχα, οι φοιτητικοί σύλλογοι των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Oberlin στο Οχάιο ψήφισαν την απόσυρση επενδύσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις εταιρείες Caterpillar, Hewlett-Packard, Veolia, G4S και άλλες, οι οποίες προμηθεύουν με υλικά και υπηρεσίες τον στρατό Κατοχής. Ακόμη, η Ένωση Ασιατικών-Αμερικανικών Σπουδών (AAAS), έγινε στις 22/4 ο πρώτος Ακαδημαϊκός Οργανισμός στις ΗΠΑ που ψήφισε ομόφωνα απόφαση για μποϊκοτάζ στα Ισραηλινά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Επίσης ομόφωνη ήταν και η απόφαση του Ιρλανδικού Συνδικάτου Εκπαιδευτικών (ITU) για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, στις 4/4.
Στην Ελλάδα, η τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για την επιθυμία της να συσφίξει τις σχέσεις με το Σιωνιστικό κράτος, όπως και οι προκατοχοί της. Πέρα από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, ο ίδιος ο Πέρες έχει έρθει στη χώρα τον περασμένο Αύγουστο ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, ανταποδίδοντας τη δουλοπρεπή επίσκεψη του Παπούλια στο Ισραήλ, όπου είχε δεχτεί τα συγχαρητήρια του Ισραηλινού Προέδρου για την «υπεύθυνη στάση» του τον Ιούλιο του 2011 απέναντι στο Στόλο της Ελευθερίας 2, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον απόπλου στα καράβια που είχαν προορισμό τη Γάζα και ήταν φορτωμένα με οικοδομικά υλικά και ανθρωπιστική βοήθεια.
Πέραν αυτών, η συνεργασία με το καθεστώς απαρτχάϊντ επεκτείνεται τώρα και στον Ακαδημαϊκό τομέα. Με επιστολή της στους Πρυτάνεις τον Ιανουάριο του 2012, η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζητούσε τη συμβολή τους στη διαμόρφωση προτάσεων για συνεργασία των ελληνικών Πανεπιστημίων με τα ισραηλινά, στο πλαίσιο μορφωτικών συμφωνιών, ενώ το Φεβρουάριο του ίδιου έτους το ΕΜΠ και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας δημοσίευσαν προκήρυξη Συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αίμα και ο αγώνας των Παλαιστινίων για ελευθερία και αξιοπρέπεια ωχριούν μπροστά στο δέλεαρ των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους Πρυτάνεις και τους Πανεπιστημιακούς, ενώ, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και της προαγωγής της γνώσης, τηρείται σιγή ιχθύος για τα διαρκή εγκλήματα των Σιωνιστών, τη φίμωση των Παλαιστινίων Ακαδημαϊκών, τις κατεδαφίσεις σχολείων από τις ισραηλινές μπουλντόζες, και ούτε λόγος γίνεται για μποϊκοτάζ από τους κυρίους της ελληνικής Ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Άραγε πόσοι από αυτούς θα παραστούν στη φιέστα του σφαγέα Πέρες και των υπόλοιπων Σιωνιστών;