Ο Roger Waters και ο Nick Mason, ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Pink Floyd, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία προτρέπουν τους Rolling Stones να ακυρώσουν τη συναυλία τους στο Τελ Αβίβ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Στο κείμενο αναφέρουν πως μια εμφάνιση στο Ισραήλ θα βοηθήσει προπαγανδιστικά τη ρατσιστική πολιτική του σιωνιστικού καθεστώτος, το οποίο παρομοιάζουν με το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ. Ακόμη, δηλώνουν τη στήριξή τους στο κίνημα BDS και την αλληλεγγύη τους στην αντίσταση των Παλαιστίνιων «μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη». Ο Waters έχει επανειλημμένα δηλώσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και την αντίθεσή του στο σιωνιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, ενώ πρόσφατα αποδοκίμασε τους Neil Young και Scarlet Johansson για τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης.

Roger Waters και Nick Mason των Pink Floyd: Γιατί οι Rolling Stones δεν πρέπει να παίξουν στο Ισραήλ.

Υπό το φως της πρόσφατης είδησης πως οι Rolling Stones θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συναυλία στο Ισραήλ, και σε μια κρίσιμη περίοδο του διεθνούς αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων, εμείς, οι δύο εναπομείναντες ιδρυτές των Pink Floyd, ενωθήκαμε υποστηρίζοντας το κίνημα ΒDS (Boycott, Divestment and Sanctions): ένα αναπτυσσόμενο, μη-βίαιο διεθνές κίνημα ανθρώπινων δικαιωμάτων που γεννήθηκε από την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών το 2005, με σκοπό να βάλει τέλος στην ισραηλινή κατοχή, τις φυλετικές διακρίσεις και την άρνηση βασικών δικαιωμάτων στον παλαιστινιακό λαό.

Το κίνημα BDS έχει ως πρότυπο τα επιτυχημένα μη βίαια κινήματα που βοήθησαν στον τερματισμό του καθεστώτος «Τζιμ Κρόου» στον αμερικανικό Νότο και του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Πράγματι, σημαντικές προσωπικότητες που ηγήθηκαν του νοτιοαφρικανικού απελευθερωτικού αγώνα, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και ο στενός συνεργάτης του Μαντέλα, Αχμεντ Καθράντα, έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο BDS για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων. Το BDS αποτελεί μια μη βίαιη μέθοδο πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί αντιμέτωπη με το γεγονός πως τα εγκλήματά της ενάντια στον παλαιστινιακό λαό είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτα.

Το κίνημα δεν υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση πολιτικής λύσης –την ύπαρξη ενός κράτους ή δύο- ούτε κι εμείς. Αντίθετα, διεκδικούμε μια απόφαση που θα εγγυάται ελευθερία, δικαιοσύνη και ίσα δικαιώματα για όλους, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας, και που δεν θα προκαλέσει περαιτέρω βασανισμό σε κανέναν από τους δύο λαούς.
Γι' αυτό, απευθυνόμαστε στα συγκροτήματα που σκοπεύουν να εμφανιστούν στο Ισραήλ το 2014: σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε. Το να παίξετε στο Ισραήλ τώρα είναι από ηθική άποψη ανάλογο με το να παίζατε στο Σαν Σίτι στο απόγειο του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, αν σπάσετε τον κλοιό (σ.τ.μ. αν παίξετε ζωντανά στο Ισραήλ) θα συνεισφέρετε στις προσπάθειες της ισραηλινής κυβερνητικής προπαγάνδας να ξεπλύνει την άδικη και ρατσιστική πολιτική του καθεστώτος.

Η προσπάθεια για διεθνή ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της άρνησης των δικαιωμάτων στους Παλαιστίνιους, για τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε σε γενιές ανθρώπων και για την υποστήριξή μας που τώρα τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής. Γι' αυτούς τους λόγους, σας ενθαρρύνουμε, συνάδελφοι καλλιτέχνες, να αναρωτηθείτε τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν αναγκασμένοι να ζήσετε υπό στρατιωτική εξουσία και νομοθεσία διακρίσεων για δεκαετίες. Αν η απάντηση είναι πως θα αντιστεκόσασταν μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη, σας ζητάμε να υποστηρίξετε το BDS σαν ένα μη βίαιο, συλλογικό μέσο εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας. Αν δεν θα παίζατε τότε στο Σαν Σίτι, όπως και δεν κάνατε ως Rolling Stones, τότε μην παίξετε στο Τελ Αβίβ, μέχρι τη στιγμή που θα επικρατήσει ελευθερία για όλους και τα ίσα δικαιώματα θα είναι νόμος.

«Στεκόμαστε ενωμένοι».

Διήμερο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά (19-20 Οκτώβρη 2022)

Πορεία στην Αμερικάνικη & Ισραηλινή πρεσβεία, Τρίτη 15/5, 6μμ

Nakba 2018

Πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, Σάββατο 20/1, 6μμ, Σύνταγμα

Πορεία Σάββατο 20 Γενάρη στην Αμερικάνικη πρεσβεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 15/6, 7μμ, Αγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση-συζήτηση με την ΣΙΡΙΝ ΙΣΑΟΥΙ: Πέμπτη 29/3, 7μμ, ΕΜΠ

Shireen Issawi

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: Σάββατο 20/5, 12:00μμ, Μοναστηράκι

Νίκη στον αγώνα των Παλαιστίνιων απεργών πείνας

Αφίσα 2/5/2017

Λευτεριά στον Ζορζ Αμπνταλλά

Λευτεριά στον Μπιλάλ Καγιέντ

Αλ Νακμπα: 65 χρονια εθνοκαθαρσης

Tο ενημερωτικό φυλλάδιο της πρωτοβουλίας

Other Languages